Skip to main content

Georeferencer: Ajuda a la georeferenciació dels mapes antics de la Cartoteca Digital l'Institut Cartogràfic de Catalunya

Guia per georeferenciar pas a pas els mapes antics de la Cartoteca Digital de l’ICC

Georeferencer, l’aplicació pilot de la Cartoteca de l’ICC per assignar coordenades als mapes antics, ha nascut amb la intenció de ser una eina fàcil i intuïtiva. Comencem amb una mostra de 1.000 mapes de Catalunya i tot el món, que ja estan escanejats i publicats a la Cartoteca Digital. Com que l’aplicació està en fase de proves, alguns dels botons que veuràs encara estan en anglès, així que pots fer servir aquesta guia per seguir pas a pas el procediment.

Una vegada georeferenciat, el mapa es podrà visualitzar sobre el territori actual a Google Earth. És necessari, per tant, tenir instal·lat al teu navegador el plugin de Google Earth.

 1. Per accedir a l’eina Georeferencer de la Cartoteca fes clic al botó del Georeferencer que trobaràs a la web de l’ICC, de la Cartoteca i de la Cartoteca Digital.
  Ah! I també en aquest:

 2. Vull començar a georeferenciar!
 3. Una vegada dins del Georeferencer, es presenten dues finestres amb mapes: a l’esquerra el mapa antic digital, a la dreta el mapa actual. El mapa actual, per defecte, és l’OpenStreetMap, tot i que es pot canviar seleccionant una altra capa a la llista desplegable. Amb el + i el – es pot apropar o allunyar la imatge, o també tens l’opció d’utilitzar la caixa de cerca per introduir una adreça (Find a place) i localitzar un lloc que sigui identificable en tots dos mapes: l’antic i l’actual.


 4. Examina amb detall els mapes, buscant els espais que han perdurat al llarg dels anys: aquests seran els punts de control. Es tracta habitualment de creuaments de carrers, ponts, esglésies, castells, caps i fars,... Quan s’identifiqui un punt de control fes clic sobre el punt en un mapa (sortirà una mira) i seguidament en l’altre mapa (veuràs un punt blau a cada mapa). Assigna uns quants punts coneguts, fent clic primer en una finestra i desprès en l’altra. El mínim de punts requerits per a que la imatge estigui georeferenciada és de 5. Com més punts i més dispersos estiguin per tota la imatge, més precisa serà la superposició sobre el terreny.Si vols eliminar un punt ja assignat: fes clic sobre el punt que fa de parella, selecciona’l i prem el botó Supr o delete del teclat. El parell de punts serà esborrat.

 5. Quan acabis, fes clic sobre el botó vermell de la cantonada superior dreta, Save. És necessari identificar-se per guardar les teves georeferenciacions. Ho pots fer amb el teu compte de Google, Twitter o Facebook o creant un nou compte pel Georeferencer.
 6. Una vegada s’hagi guardat la teva feina, automàticament et portarà a la pestanya de visualització, Visualize, on veuràs el teu mapa antic superposat sobre el territori actual. Les eines de zoom i transparència t’ajudaran a veure els canvis en el temps sobre els mapes. Sempre podràs afegir o millorar els teus punts de control, tornant a Georeference.
 7. A la pestanya Accuracy pots avaluar la precisió del mapa antic i de la teva georeferenciació. Si el resultat queda molt estirat o arrugat és possible que algun punt de control no estigui posicionat al lloc. El més desitjable és que els punts estiguin dispersos al llarg de tota la imatge, també cap a les cantonades.

  Per més informació sobre com funciona l’eina d’anàlisi: http://mapanalyst.org/
 
Seleccioni quines col·leccions vol afegir o eliminar de la cerca
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
 
D'acord