Skip to main content

Documents de la Guerra de Successió a la Cartoteca de Catalunya

La Guerra de Successió a la Corona Espanyola (1700-1714) va generar abundant documentació cartogràfica. La Cartoteca de Catalunya en conserva alguns exemplars, la majoria dels quals estan escanejats i es poden descarregar a alta resolució. Hi trobareu una selecció de mapes de Catalunya i d'Espanya relacionats directament amb el conflicte, i també mapes específics d'escenaris bèl·lics. Una part considerable d'aquests mapes van ser publicats anys més tard dins d'una ampliació que va fer Nicolàs Tassin de la Història d'Anglaterra de Paul de Rapin. N'hi ha diverses edicions a partir de 1744.

Mapes d'escenaris del conflicte:

 

Amb motiu de la Guerra de Successió també es van publicar mapes més generals de Catalunya i d'Espanya per a il·lustrar els territoris on es desenvolupava la guerra, molts del quals batejats com a "Teatres de la guerra". Alguns dels més significatius són:


Theatre de la guerre en Espagne et en Portugal / dressé sur les memoires des plus habiles ingenieurs &c. ; presenté à Charles III Roy d' Espagne...

La Principauté de Catalogne divisée en vigueries


El negoci editorial de la cartografia de guerra va arribar a publicar atles com aquest de 1701-1705 que podeu consultar en format llibre o en làmines soltes:

Cartes et descriptions generales et particulieres pour l'intelligence des affaires du temps, au sujet de la Suc[c]ession de la Couronne d'Espagne : en Europe, en Asie, Afrique et Amerique... / par son tres humble et tres obeissant serviteur N. de Fer, geographe de Monseigneur Le Dauphin.

Atles complet / Làmines soltes


Tots els mapes poden descarregar-se a alta resolució amb finalitat d'estudi o recerca. Per a qualsevol altre ús cal demanar autorització.

Seleccioni quines col·leccions vol afegir o eliminar de la cerca
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
 
D'acord